بیماری رفلاکس معده و مری یک بیماری مزمن هاضمه ای است که به همراه بازگشت اسید یا صفرا به داخل لوله مری ایجاد می گردد . بازگشت اسید به داخل مری باعث بروز علائم بیماری رفلاکس می شود . علائم بیماری رفلاکس شامل بازگشت اسید و سوزش سر معده است . این علائم به وجود آمده ناشی از اختلالات هضمی هستند که افراد مبتلا گه گاه آنها را تجربه می کنند. زمانی که این علائم بیش از دو بار در هفته اتفاق بیافتد و یا در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند ، پزشکان تشخیص بیماری رفلاکس را می دهند.
بیشتر مردم می توانند ناراحتی های ناشی از سوزش سر دل را با تغییر شیوه زندگی و دریافت دارو کنترل کنند .در صورتی که برای بیماران مبتلا به رفلاکس معده و مری این گونه درمان ها موقت بوده و ممکن است آنها نیاز به داروهای قوی تر و حتی برای کاهش علائم، نیاز به جراحی نیز داشته باشند .
نشانه ها
نشانه ها و علائم بیماری رفلاکس معده و مری عبارتند از :
وقتی شما غذا را می بلعید ، دریچه پایینی مری (ماهیچه هایی که به صورت حلقوی در بخش پایینی مری شما قرار دارد ) برای ورود غذا و مایعات به داخل معده شل شده و باز می شود و پس از بلع دوباره بسته میشود .
اگر این دریچه به صورت غیر نرمال ضعیف شده و یا باز بماند ، اسید معده می تواند به بالا بازگشته و باعث سوزش سر دل و آزار شما در زندگی روزمره شود .
بازگشت مداوم اسید میتواند سبب خراش و سوزش در مری شده و نهایتا منجر به التهاب شود که به آن تنگی مری (ازوفاژیت) می گویند . پس از گذشت زمان این التهاب می تواند سبب ساییده شدن مری شده و باعث خونریزی و یا ایجاد مشکل در تنفس گردد .
عوامل خطر :
شرایطی که می توانند خطر ایجاد رفلاکس معدی –مری را افزایش دهند ، عبارتند از:
پس از مدتی التهاب های مزمن می توانند منجر به ایجاد عوارضی در مری شوند . از جمله :
اگر فکر می کنید به بیماری رفلاکس مبتلا شده اید ، احتمالا باید درمان را با مراجعه به پزشک شخصی خود و یا ملاقات با دکتر عمومی شروع کنید. شاید دکتر تان به شما پیشنهاد کند که پزشک متخصص بیماری های گوارشی را ملاقات کنید .
قرار ملاقات شما با دکتر می تواند کوتاه و مختصر باشد لذا برای پوشش دادن به مسائل و سوالات متعدد بهتر آن است که از قبل خود را برای قرار ملاقات آماده کنید . در اینجا مطالبی آورده شده است که به شما کمک می کند تا بدانید از دکتر چه انتظاراتی را باید داشته باشید .
برای بیماری رفلاکس مری- معده بعضی از سوالات اصلی که باید از دکتر بپرسید عبارتند از :
به غیر از آماده کردن سوالات برای پرسیدن از دکتر ، اگر در حین ویزیت چیزی از سخنان دکتر را متوجه نشدید در سوال کردن درنگ نکنید .
آنچه باید از پزشک انتظار داشت
دکتر احتمالا سوالاتی از شما می پرسد ، حاضر بودن برای جواب به سوالات دکتر به شما زمان بیشتری می دهد که زودتر به منظور خود برسید.
سوالات دکتر ممکن است چنین باشد :
اگر در سینه احساس درد داشتید به سرعت برای مراقبت های پزشکی اقدام کنید ، به خصوص زمانی که درد به همراه دیگر علائم و نشانه ها مثل تنفس کوتاه و بریده و یا درد در فک یا بازو باشد . این علائم ممکن است نشانه ای از حمله قلبی باشند .
اگر درد شدید و یا علائم رفلاکس را به صورت مداوم تجربه کردید حتما از دکتر خود وقت بگیرید . همین طور اگر مجبور شدید بیش از 2 هفته از داروهای تسکین دهنده معمولی استفاده کنید ، حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
آزمایش های تشخیصی
اگر شما از سوزش معده مداوم و یا دیگر علائم و نشانه ها در رنج هستید ، ممکن است پزشک شما فقط با همین اطلاعات بتواند بیماری رفلاکس معدی –مروی را تشخیص دهد . و همچنین ممکن است بعضی تست ها و روش های تشخیص این بیماری را به شما بیشنهاد کند .
درمان دارویی
درمان سوزش سر دل یا دیگر نشانه ها و علائم بیماری رفلاکس معدی –مری معمولا با داروهای ساده و ابتدایی که مقدار اسید را کنترل می کنند شروع می شود . اگر شما پس از گذشت چند هفته احساس بهبودی نکردید ، پزشک شما احتمالا دیگر درمان ها را به شما پیشنهاد خواهد کرد . مثل داروهای قوی تر و یا جراحی .
درمان های اولیه برای کنترل سوزش سر دل
داروهای اولیه ای که ممکن است در کنترل سوزش سر معده کمک کننده باشند ، عبارتند از :
آنتی اسید هایی که اسید معده را خنثی میکنند . آنتی اسید هایی مثل مالوکس ، میلانتا ، جلوسیل ، رولاید و تامز که ممکن است تاثیر آرام کننده سریعی داشته باشند . ولی آنتی اسید ها باعث درمان التهاب ناشی ازآسیب اسید معده نمی شوند .استفاده بیش از حد از آنتی اسید ها میتواند منجر به عوارض جانبی مثل اسهال و یا یبوست شود .
داروهایی که تولید اسید را کاهش می دهند . به آنها داروهای مسدود کننده گیرندهH2گفته می شود . این داروها شامل ، سایمیتیدین ، فاموتیدین (پپسید AC) ، نیزاتیدین (آکسیدAR) یا رانیتیدین (زانتاک 75) می باشند. این دسته داروها به سرعت داروهای آنتی اسید عمل نمی کنند ولی دوره اثر طولانی تری دارند . نمونه قوی تر این گونه داروها نیز در دسترس می باشد .
داروهای که تولید اسید را متوقف کرده و مری را التیام می بخشد . بازدارنده های پمپ پروتونی مانع تولید اسید شده و برای درمان بافت آسیب دیده مری زمان کافی می دهند . داروهای ابتدایی و ساده بازدارنده های پمپ پروتونی شامل : لانزوپرازول و امپرازول هستند .
اگر این درمان ها پس از چند هفته مفید و کمک کننده نبودند با پزشک خود تماس بگیرید .
ادامه در قسمت دوم .......