گفتم که عمر ماه صفر رو به آخر است
دیدم شروع محشر کبرای دیگر است
گردون شده سیاه و فضا پر زدود و آه
تاریک تر ز عرصة تاریک محشر است
گرد ملال بر رخ اسلام و مسلمین
اشک عزا به دیدة زهرای اطهر است
گفتم چه روی داده که زهرا زند به سر
دیدم که روز، روز عزای پیمبر است
صفر داغدار محرم و واقعه کربلا است که چهلمین روز عاشورا را با خود دارد و سپس 28 صفر داغ رحلت پیامبر گرامی اسلام (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) بر دل تازه می شود.
ویژگی های رسول خدا (ص) در بیان صدیق? طاهر? (س)
در بخشی از شرح خطب? فدکیه به بررسی تبیین شخصیت والای پیامبر(ص) از نگاه صدیقه طاهره(س) می پردازد.
حضرت زهرا سلام الله علیها در فرازی از خطبه فدکیه به تبیین و معرفی شخصیت والای پدر بزگوار خود رسول خدا صلی الله علیه وآله پرداختند تا بدین وسیله هم مهاجرین و انصار را متوجه بی وفایی شان نمایند و هم راهنمایی باشد برای همه کسانی که می خواهند در مسیر آن حضرت گام بردارند و پیامبر گونه به تبلیغ محمدی بپردازند.
نکات بیان شده از سوی حضرت زهرا (س)
یکم: پیامبر خود را تافته جدا بافته از مردم نمی دانست بلکه خود را برخاسته از متن مردم می دانست و هرگز آن بُعد ملکوتی، معنوی و بلندی عظمت ایشان، موجب نشد تا از شما فاصله بگیرد و خود را از طبق? ممتاز بداند: « لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ» به یقین، رسولى از خود شما به سوی شما آمد.
دوم: چون پیامبر برخواسته از متن شما بود و فاصله ای از شما نداشت هر سختی، فشار، رنج و غمی بر شما وارد می شود آن را غم و رنج بر خود می دانست و از آن رنج می برد و محزون می گردید: «عَزیزٌ عَلَیْهِ ما عَنِتُّمْ» که رنج هاى شما بر او سخت است.
سوم: چون رسول خدا صلی الله علیه وآله رابط? تنگاتنگ با مردم داشت، نسبت به آنان مهربان، رئوف و به سرنوشت آنان حساس بود؛ در هدایت و ایمان مردم حریص بوده و بیش از اندازه به زحمت میافتاد: «حَریصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنینَ رَؤُفٌ رَحیمٌ» و اصرار بر هدایت شما دارد؛ و نسبت به مؤمنان، رئوف و مهربان است!. (توبه 128)
چهارم: این پیامبر مردمی، دلسوز، رئوف به شما، هیچ نسبتی با شما ندارد و شما افتخار هیچ نسبتی را با او ندارید، بلکه پدر من و برادر پسر عموی من علی است و این نسبت نزدیک از افتخارات من است.
پنجم: پیامبر خدا صلی الله علیه وآله در مدت 23 سال از بعثت خود در محیط جزیر? العرب که مردمش در فساد فکری و فرهنگی به سر می بردند، توانست:
الف) بت پرستی را به خدا پرستی و ظلم و نابرابری را به عدالت و مساوات تبدیل کنند.
ب) به همه پرسش ها و ابهام هایی که مردم جزیر? العرب نسبت به مبدأ و معاد داشتند، پاسخ دهند.
ششم: آن مقام و منزلتی که زمینه ساز پیامبری رسول خدا صلی الله علیه وآله شد و ظرفیت پیامبری را برای ایشان فراهم آورد، عبد و بنده خدا بودن پیامبر بود همانگونه همین خصوصیت «عبد بودن»، زمینه ساز رفتن رسول خدا صلی الله علیه وآله به معراج شده است.
هفتم: هرگاه توطئه ای از انسان های شیطان صفت تدارک دیده می شد و گروه ها در مقام اغتشاش و براندازی اسلام بر می آمدند، در چنین شرایط حساس و پیچیده که شاخ شیطان و توطئ? دشمنان ظاهر می گردید، رسول خدا صلی الله علیه وآله امام علی علیه السلام را برای مقابله با آنها می فرستاد تا فتنه ها و توطئه ها با شمشیر وی خاموش گردد.
نمونه هایى ازفضایل و سیره فردى رسول خدا(ص)
احترام بزرگان
جریربن عبدالله گوید: چون رسول خدا مبعوث گردید، من به حضورش آمدم تا با او بیعت کنم، فرمود: یا جریر به چه منظورى پیش من آمده اى، گفتم: یا رسول الله (ص) آمده ام تا بر دست تو مسلمان شوم، حضرت عباى خود را براى نشستن من به زمین پهن کرد. بعد به یاران خود فرمود: چون کسى که در میان قوم خویش محترم است پیش شما آید احترامش کنید.
صبر و مقاومت
آنگاه که پسرش ابراهیم در حال جان دادن بود چنین فرمود: اگر فرزند در گذشته، براى پدر اجرى نداشت و اگر این نبود که زندگان به مردگان ملحق خواهند شد، در این صورت بر تو محزون مى شدیم اى ابراهیم، بعد به گریه افتاد و فرمود: چشم اشک مى ریزد، قلب مى سوزد ولى جز آنچه خدا راضى باشد سخنى نمىگوئیم و اى ابراهیم ما در فراق تو محزونیم : "و قال لابنه ابراهیم و هو یجود بنفسه: لولا ان الماضى فرط الباقى و ان الاخر لاحق بالاول لحزّنا علیک یا ابراهیم ثم دمعت عینه و قال: تدمع العین و یحزن القلب و لا نقول الا ما یرضى الرب و انّا بک یا ابراهیم لمحزونون:".
تواضع
روزى خواهر رضاعیش محضر وى آمد، حضرت چون او را دید شاد شد، عباى خویش را پهن کرد و او را در آن نشانید، با او سخن می گفت و بر رویش مى خندید، بعد برخاست و رفت، آنگاه برادر آن زن آمد حضرت با او مثل خواهرش رفتار نکرد، گفتند: یا رسول الله با خواهرش رفتارى کردى که با برادرش نکردى با آنکه او مرد است؟!
فرمود: آن خواهر بر پدرش از این برادر نیکوکارتر بود.
پناه بردن به خدا
روزى به مردى از بنى فهد گذر کرد که بنده اش را مى زد بنده در زیر شکنجه م ىگفت: اعوذ بالله، مولایش از او دست بر نمى داشت چون حضرت را دید گفت: «اعوذ بمحمد» (ص) به محمد (ص) پنام مى برم، مولایش از زدن او دست کشید.
حضرت فرمود: به خدا پناه مى برد دست بر نمى دارى ولى به محمد (ص) پناه مى برد دست بر مى دارى؟!! خدا از محمد (ص) سزاوارتر است که پناه آورنده اش را پناه دهد، مرد گفت: براى خدا او را آزاد کردم: «هو حر لوجه الله»فرمود: به خدائى که مرا بحق مبعوث فرموده، اگر چنین نمى کردى، چهره ات با حرارت آتش جهنم مواجهه مى شد. «والذى بعثنى بالحق نبیا لو لم تفعل لواقع و جهُک حرّالنار»11.
بدترین مردم در کلام رسول خدا(ص)
امام باقر علیه السلام فرمود که رسول خدا صلی ا... علیه و آله برای مردم خطبه ای خواند و فرمود: آیا به شما خبر دهم که بدترین شما کیست؟ عرض کردند: آری ای رسول خدا(ص)! حضرت فرمود: کسی که یاری اش را از مردمان باز دارد و زیردستش را بزند و برای خودش تنها توشه تهیه کند.
مردم از این سخن پیامبر(ص) چنین پنداشتند که خداوند بدتر از چنین کسی نیافریده است. سپس پیامبر(ص) فرمود: آیا شما را به بدتر از این کس خبردار کنم؟ عرض کردند: آری ای رسول خدا(ص)! فرمود: کسی که امید خیر از او داشته نمی شود و از شرش ایمنی نیست.
باز مردم گمان کردند که خداوند بدتر از چنین کسی نیافریده است. سپس پیامبر(ص) فرمود: آیا به شما به بدتر از این هم خبر دهم؟ عرض کردند: آری. حضرت فرمود: کسی که بسیار هرزه گو و بدزبان است و هرگاه نام مومنی نزد او برده می شود، وی را لعنت می کند و هرگاه نزد مومنین از او یاد شود، آنان نیز بر او لعنت می فرستند.
امام باقرعلیه السلام همچنین فرمود که رسول خدا(ص) فرموده است: بر پنج کس من و هر پیامبری که دعایش پذیرفته و مورد قبول درگاه الهی است، لعنت می فرستیم: آن که در کتاب خدا چیزی بیفزاید، آن که سنت و روش مرا ترک کند، آن که قضا و قدر الهی را دروغ بداند، آن که درباره خاندان من آن چه را خداوند حرام کرده است حلال بداند (احترام خاندان مرا رعایت نکند) و آن که غنیمت را برای خود برگزیند و آن را بر خود حلال بداند.
گرامی ترین امت نزد رسول خدا(ص)
پیامبر اکرم حضرت محمد صلّی الله علیه و آله فرمودند: خوشا به حال کسی که زمان قائم علیه السّلام را درک کند در حالی که قبل از قیامش از او پیروی میکرده است.
و به او و ائمه قبل از او متمسک شده و از دشمنانشان، به سوی خداوند بیزاری جسته است.
آنها دوستان من و گرامی ترین و کریم ترینِ امت نزد من هستند.
صفات شبیهترین افراد به رسول اکرم(ص)
رسول گرامی خدا حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله فرمودند: آیا شما را از شبیه ترینتان به خودم با خبر نسازم؟ گفتند: آرى اى رسول خدا!
فرمودند: هر کس خوش اخلاق تر، نرم خوتر، به خویشانش نیکوکارتر، نسبت به برادران دینى اش دوست دارتر، بر حق شکیباتر، خشم را فروخورنده تر و با گذشت تر و درخرسندى و خشم با انصاف تر باشد.