همسر داری بر ترین بانو
فراست و کاردانی در تدبیر منزل و رفتار با همسر، میتواند از تعیینکنندهترین عوامل موفقیت در آیین همسرداری به حساب آید.
نمونه هایی از ظرایف و لطایف جلوههای رفتاری و گفتاری فاطمه (س) در برخورد با همسر بزرگوارشان ـ حضرت امیرالمؤمنین (ع) ـ بیان میشود:
1 ـ توجه به ظرایف روحیات همسر
فاطمه (س)، علی(ع) را خوب میشناخت و بر روحیات او مشرف بود. در شرایطی که دیگران علی(ع) را درک نمیکردند و از جلوههای رفتاری وی سوء برداشت مینمودند ، این همسر گرامی وی بود که او را میشناخت و برای دیگران رفع ابهام میکرد.
2ـ پرهیز از تقاضای نامقدور
آنچه از سطور نورانی زندگی خانوادگی فاطمه(س) به دست ما رسیده است، نشان دهندهی این حقیقت است که فاطمه (س) به این معنی توجه وافر داشته و این نکتهی ظریف را همواره رعایت میفرموده است چنانکه در تاریخ زندگی معصومانهاش آمده است:
«در یکی از روزها، صبحگاهان امام علی(ع) فرمود: فاطمه جان آیا غذایی داری تا از گرسنگی بیرون آیم؟ آن بانو(س) فرمود: نه، سوگند به خدایی که پدرم را به نبوت و شما را به امامت برگزید، دو روز است که در منزل غذای کافی نداریم؛ امام علی(ع) با تأسف فرمود: فاطمه جان چرا به من اطلاع ندادی تا به دنبال غذا بروم؟ فاطمه (س) فرمود: ، «ای ابالحسن، من از پروردگار خود حیا میکنم که چیزی را که تو بر آن توان و قدرت نداری از تو درخواست کنم.»(اربلی، 1381: ج2، ص26)
3 ـ سازگاری با همسر
یکی دیگر از عواملی که سبب تحکیم خانواده میشود ، این است که زوجین با یکدیگر توافق و سازش اخلاقی داشته باشند. هر یک از زن و شوهر از بعضی امیال، خواستها و سلیقههایشان برای احترام به نظر همسر خود، چشمپوشی میکنند. البته این امر، دربارهی وجود دو معصوم(س) با عامهی مردم متفاوت است. با این وصف، علی(ع) در این زمینه دربارهی همسرش فاطمه (س) میفرماید: «فاطمه(س) مرا به خشم نیاورد و مخالفتی با امر من نکرد و هر وقت نگاهش میکردم، تمام غمهایم زایل میشد.»(اخطب خوارزم، 1374: ص256)،
4 ـ محبت و احترام نسبت به همسر
یکی از رموز موفقیت در زندگی مشترک این است که در پارهای از مسائل جزئی، فراست و دقت نظر اعمال شود. چنانکه صدا کردن همسر، یک امر بسیار روزمره در زندگی خانوادگی است .
وجود مبارک علی(ع) و فاطمه(س) در رعایت این نکته نیز، الگو و سرمشق بودهاند. آن بانوی بزرگوار، نام همسر خود را با احترام یاد میکرد. گاهی وی را با کنیه «ابالحسن» میخواند و گاهی با یاد قرابت نسبی (یا ابن عم) وی را ندا میداد و گاه با لقب شریف « یا امیرالمؤمنین»او را فرا میخواند و در گاه مؤانست و بعضی از موارد دیگر نیز از سر حکمت، وی را با نام مبارکش میخواند و گاه نیز با سایر القاب شریفه از او یاد مینمود.
از مبانی تحکیم خانواده در نگرش و سنت حضرت زهراسلام الله به این موارد می توان اشاره کرد:
1- صبر و بردباری
صبر ملکهای قلبی است که سبب میشود فرد بر تحمل مکروهات و سختیها توانا شود. هرچه صدر، از وسعت بیشتر و ایمان از تعالی والاتری برخوردار باشد ، صبر و بردباری نیز فزونی خواهد یافت.رئوس موارد صبر و شکیبایی حضرت فاطمه (س)، در حسن همسرداری و همراهی با علی(ع) را میتوان در پنج محور زیر برشمرد:
1ـ صبر و تحمل در برابر فقر علی(ع).
2ـ تحمل سرزنشها.
3ـ تحمل سختیهای کار منزل و خدمت خانه.
4ـ شکیبـایـی و تحمـل مشکـلات فـراوان در زمـان غیبتهـای طولانـی حضــرت امیرالمؤمنین(ع) (در طول جنگهای صدر اسلام)
5ـ شراکت در غم علی(ع) و تحمل رنجهای او و مشارکت در صبوری وی.
2 ـ تشویق همسر به خیرات
یکی دیگر از مواردی که میتواند سبب تحکیم بنیاد ازدواج شود ، این است که زن و شوهر در راه خیرات، یار و مشوق هم باشند. به تعبیر دیگر ، آن دو همچون مسافرانی که در راه خیر با یکدیگر همسفر شدهاند ، همواره یکدیگر را به خوبیها و کمالات تشویق نمایند.
این بانوی با عظمت، همسر زندگیاش را که پیشتازترین مرد میدان خیرات و حسنات بود ، به خوبی درک مینمود و هرچند که علی(ع) احتیاجی به تشویق در انجام خیرات نداشت، لیکن کلمات دلنشین فاطمه (س)، وی را در راه استقامت بر انواع خیرات، دلگرمی میبخشید. حضرت فاطمه(س) با علی(ع) به گونهای احترامآمیز سخن میگفت و او را به اطاعت و اظهار فضایل فرامیخواند؛ تا آنجا که علی(ع) دربارهی او میفرمود: «نعم العون علی طاعةالله...»(مجلسی، 1404ق: ج43، ص133)، «فاطمه (س) بهترین یاور برای اطاعت پروردگار است» و نیز فاطمه (س) به علی(ع) میفرمود: «انی زوجتک اقدم امتی سلماً و اکثرهم علماً و اعظمهم حلماً...» (کراجکی، 1410ق: ص121)، «من با تو ازدواج کردم، در حالیکه تو پیشتازترین فرد امت من در اسلام و عالمترین آنها بودی و در بردباری و حلم نیز والاترین فرد امتی»
3 - تقسیم کار در خانواده
یکـی از اصـول لازم و ضـروری خـانوادهی موفـق، تقسیـم منـاسب و منصفـانهی مسئولیتها در خانه و خانواده است.
نظر به زندگی فاطمه (س) نشان میدهد که این تقسیم کار در خانهی ایشان به نحو احسن انجام گرفته بود. امام باقر(ع) فرمودهاند: «حضرت فاطمه(ع)، کارهای منزل را با حضرت علی(ع)، اینگونه تقسیم کردند که خمیرکردن آرد، نانپختن، تمیزکردن و جاروزدن خانه به عهده فاطمه (س) باشد و کارهای بیرون منزل از قبیل جمعآوری هیزم و تهیهی مواد اولیه غذایی را علی(ع) انجام دهد.» (دشتی، 1375: ص168) امام صادق(ع) نیز در اینباره فرمودهاند: «تقسیم کار با رهنمود رسول خدا(ص) انجام گرفت؛ وقتی آن حضرت(ص) بیان داشت که کارهای داخل منزل را فاطمه (س) و کارهای بیرون منزل را علی(ع) انجام دهد، فاطمه (س) با خوشحالی اینگونه فرمود: «فلایعلم ما داخلنی من السّرور، بإکفائی رسولالله(ص) تحمل رقاب الرجال» (نوری طبرسی، 1401ق: ج13، ص48)، «جز خدا کسی نمیداند که از این تقسیم کار تا چه اندازه خوشحال شدم زیرا رسول خدا(ص) مرا از انجام کارهایی که مربوط به مردان است، بازداشت.»
محمد خطبه خواند زهرا بلی گفت / غلط گفتم بلی نه یا علی گفت . . .
++++++++++++++++++
روشنترین تلاقی آیینه و آب، در آوازهای روشن شهر زمزمه میشود و دو بهار، توأمان،
در فصلی گم شده در تاریخ، از راه میرسند و باهم پیوند میخورند.
سالروز ازدواج حضرت علی ع و زهرا س مبارک باد
++++++++++++++++++
مظهر احسان و جود خالق یکتا علیست / نور بخش ماه و خورشید جهان آرا علیست
در میان کل مردان ز ابتدا تا انتها / در مقام همسری، زیبنده ی زهرا علیست
++++++++++++++++++
این سپردن دست عروسی به تکیه گاهی یک مرد نیست؛
این سپردن انسان است به حریم بی انتهای عصمت
این پیامبر صلی الله علیه و آله نیست که دخترش را به علی علیه السلام می سپارد؛
این خداست که اختیار و اعتبار بشر را به علی و زهرا علیهاالسلام وامی نهد . . .
++++++++++++++++++
دیدم که به عرش شور و شوقی بر پاست / برپا گر این بزم شعف ذات خداست
گفتم به خرد چه اتفاق افتاده / گفتا که عروسی علی و زهرا است
پاسبان حرم دل سالروز پاکترین، زلالترین، شادترین و مقدس ترین پیوند هستی تبریک میگوید . . .