رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، در مورد فوت مرد مبتلا به آنفلوانزا در تهران، توضیحاتی ارائه داد.
دکتر محمد مهدی گویا گفت: در حال حاضر آنفلوانزای فصلی در همه جای دنیا از جمله ایران شایع است و گروههای در معرض خطر مانند بیماران قلبی، بیماران ریوی، مبتلایان به نارسایی کلیه، مبتلایان به دیابت، زنان باردار و بیماران سرطانی که تحت درمان شیمی درمانی هستند، در صورت ابتلا به این بیماری بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
وی افزود: در حال حاضر آنفلوانزای فصلی بیشتر در استانهای تهران، اصفهان، کرمانشاه، زنجان، سمنان، اردبیل و خراسان جنوبی شایع است و به گروههای در معرض خطر توصیه میکنیم که نسبت به دریافت واکسن آنفلوانزا اقدام کنند.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، رعایت نکات بهداشتی را مهمترین عامل در پیشگیری از ابتلا به این بیماری عنوان کرد و گفت: از خانوادهها میخواهیم که کودکان خود را که مبتلا به بیماری شبیه آنفلوانزا هستند تا زمانی که پزشک اجازه نداده است، به مدرسه نفرستند.
وی توصیه کرد: افراد مبتلا به علائم بیماری آنفلوانزا همچنین باید از تماس با افراد مسن و افراد باردار خودداری کنند.
به گفته گویا، شستشوی مرتب دستها و رعایت آداب تنفسی اهمیت زیادی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری دارد.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت همچنین به فوت مرد 61 ساله در تهران بر اثر ابتلا به آنفلوانزا اشاره کرد و گفت: برخلاف آنچه که در برخی رسانهها اعلام شده است، این فرد 37 ساله نبوده و بیماری مزمن قلبی داشته و بعد از چند روز از گذشت بیماری، دیر به بیمارستان مراجعه می کند.
گویا افزود: درمان این فرد 61 ساله در یکی از بیمارستان های تهران شروع می شود ولی به دلیل اینکه بیماری قلبی زمینهای داشته و واکسن نیز دریافت نکرده بوده و دیر به بیمارستان منتقل شده بود، درمان وی موثر واقع نمیشود و فوت میکند.
وی گفت: جواب آزمایش این فرد نوع ویروس را آنفلوانزای H1N1 نشان داده است که در حال حاضر این نوع آنفلوانزا، آنفلوانزای فصلی محسوب میشود.
گویا با بیان اینکه آنفلوانزا H1N1 ، آنفلوانزای نوع B و آنفلوانزای نوع H3N2 هیچ تفاوتی با هم ندارند، افزود: این آنفلوانزاها از نظر شدت و علائم همه جزء آنفلوانزای فصلی محسوب میشوند و در همه جای دنیا شایع هستند.
با توجه به اهمیت موضوع ابتلای هموطنان عزیزمان به انواع آنفلوآنزا ، جهت آشنایی همگان در این نوشتار به تفریق نشانه های بالینی سرماخوردگی ، آنفلوآنزای فصلی و آنفلوآنزای H1N1 میپردازیم:
در سرماخوردگی اغلب تب بالا و آنچنانی دیده نمی شود. در آنفلوآنزای فصلی تب را یک نشانه شایع باید دانست. در اغلب موارد ابتلا به آنفلوآنزای H1N1 تب بالای 3/38 معمولاً دیده می شود…
1 – تب :
در سرماخوردگی اغلب تب بالا و آنچنانی دیده نمی شود. در آنفلوآنزای فصلی تب را یک نشانه شایع باید دانست. در اغلب موارد ابتلا به آنفلوآنزای H1N1 تب بالای 3/38 معمولاً دیده می شود.
2 – سرفه : تفاوت اصلی سرفه در آنفلوآنزای H1N1 با نوع فصلی و سرما خوردگی خلط دار بودن آن است.
3 – درد : معمولاً درد عضلانی در سرماخوردگی دیده نمی شود. در صورتی که به ترتیب در نوع فصلی و H1N1 درد خفیف تا متوسط و شدید شایع است.
4 – احتقان بینی : در سرماخوردگی احتقان بینی شایع است و معمولاً هم بین 7 تا 10 روز خودبخود بهبود می یابد. گرفتگی بینی در آنفلوآنزای H1N1 شایع نیست اما در نوع فصلی آبریزش بینی نشانه شایعی است.
5 – لرز : مانند تب ، لرز هم در سرماخوردگی شایع نیست.در حالی که در نوع فصلی آنفلوآنزا بصورت خفیف می تواند بروز یابد و در مورد H1N1 هم بیش از نیمی از مبتلایان لرز را تجربه می کنند.
6 – احساس ضعف و خستگی : به همان اندازه که در سرما خوردگی چنین مسئله ای خفیف است در مورد H1N1 شدید می باشد.
7 – عطسه : در سرماخوردگی و آنفلوآنزای فصلی برخلاف H1N1 نشانه شایعی است.
8 – ظهور علائم : علائم سرماخوردگی در عرض چند روز ظاهر می شوند و معمولاً هم در همین زمان بهبود از بیماری تجربه می گردد. در مورد آنفلوآنزای فصلی با گذشت چند روز ممکن است علائم جدیدی هم علاوه بر آنچه گفته شد نظیر اسهال ، استفراغ ، بی اشتهایی و غیره به سراغ بیمار بیاید. برخلاف این دو مورد ، علائم آنفلوآنزای H1N1 به سرعت و در عرض 3 تا 6 ساعت ، بیمار تب بالا و درد را تجربه می کند و با اسهال ادامه می یابد و معمولاً هم این علائم تا هفت روز ممکن است بیمار را به زحمت اندازد.
9 – سردرد : معمولاً در سرماخوردگی سر درد دیده نمی شود اما تعدادی از مبتلایان به آنفلوآنزای فصلی آنرا تجربه می کنند.این در حالی است که اغلب مبتلایان به نوع H1N1 ، از سردرد شکایت دارند.
10 – گلو درد : در سرماخوردگی و نوع فصلی آنفلوآنزا گلودرد شایع است اما در نوع H1N1 آنچنان شایع نیست.
چهار توصیه کلیدی :
1 – اگر دستمال همراه ندارید ، سعی کنید هنگام سرفه یا عطسه قسمت داخلی بازو و آرنج را جلوی دهانتان بگیرید.
2 – به مدت 20 ثانیه مرتب در طول روز دست هایتان را با آب گرم و صابون بشویید.می توانید در ذهنتان عبارت تولدت مبارک را مرور کنید یا یکبار حروف الفبا را از ذهن خود بگذرانید. مطمئن باشید در این صورت 20 ثانیه را سپری می کنید. البته خیلی تند اینکار را نکنید!!!
3 – اگر صابون و آب گرم در اختیارتان نیست می توانید بجای آن از ژلهای ضد عفونی کننده دست استفاده کنید. لابلای انگشتان را فراموش نکنید!
4 – تا جایی که ممکن است از دست دادن با دیگران و روبوسی پرهیز کنید و دستتان را به چشم و دهان و بینی خود نمالید.