سندروم تونل کارپال یکی از شایع ترین اختلالات اندام فوقانی می باشد که در نتیجه فشردگی عصب مدیان در ناحیه مچ دست ایجاد می شود.
در واقع هر عاملی که باعث کاهش اندازه تونل کارپال یا افزایش اندازه بافت های داخل تونل شود، علائم این بیماری را باعث می شود.
این بیماری در خانم های با محدوده سنی 40 تا 60 سال شایع می باشد.
این بیماری از شایع ترین مشکلات ناحیه مچ دست می باشد.
برخی از علائم شایع این سندرم عبارتند از:
- کرختی، سوزش، یا گزگز کردن انگشتان و یا کف دست
- افزایش شدت و توالی علائم بالا در شب
- احساس ضعف و ورم انگشتان
- ضعف در مشت کردن دست
- اشکال در حس گرما
با چه کارهایی می توان از ابتلا به این سندرم جلوگیری کرد؟
- این سندروم در بین افرادی که بیش از حد با کامپیوتر کار می کنند و تایپ می کنند، شایع می باشد. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، باید این افراد سعی کنند تا صفحه نمایش و صفحه کلید را طوری تنظیم کنند تا حداقل فشار به ناحیه مچ دست آنها وارد شود. این فاصله باید به گونه ای رعایت شود تا در هنگام تایپ کردن، مچ دست و دست ها در یک امتداد و موازی نسبت به میز قرار بگیرد.
- به افرادی که خیلی تایپ می کنند توصیه می شود تا قبل و بعد از کارکردن با صفحه کلید، ورزش کنند. حرکات ورزشی زیر به آنها توصیه می شود:
دست های خود را از سمت قفسه سینه به پهلوها باز و بسته کنند و چند مرتبه این کار را انجام دهند.
یک دست خود را به جلو آورده و بکشید و با دست دیگر، مچ دست مقابل را به سمت بالا و پایین نرمش دهید. دست ها را مشت کرده و با باز و بسته کردن آن به دست ها نرمش دهید.
هر یک از این ورزش ها را تا 5 شماره نگه داشته و سپس 5 شماره استراحت دهید و آن را چند بار قبل و بعد از فعالیت زیاد دست و مچ دست، تکرار کنید.
- به افرادی که خیلی تایپ می کنند توصیه می شود تا در هنگام تایپ، از مچ بند استفاده نمایند تا مچ دستشان در هنگام لمس صفحه کلید، احساس راحتی کند و فشار وارده به آن به حداقل ممکن برسد.
- پس از هر یک ساعت کار مداوم با کامپیوتر و تایپ کردن، چند دقیقه به دست های خود استراحت دهید. در طی استراحت، از جای خود بلند شوید و نفس عمیقی بکشید و دست های خود را تکان دهید تا خستگی دست ها برطرف شود. استراحت بین کار مداوم و انجام چند حرکت نرمشی، از انقباض و گرفتگی عضلات مچ دست جلوگیری می کند و احتمال ابتلا به سندروم تونل کارپال را به حداقل ممکن می رساند.
- طرز قرارگیری صحیح دست ها و مچ دست را در هنگام تایپ کردن رعایت کنید و این کار مستلزم صحیح نشستن در موقع تایپ کردن می باشد. درست نشستن، به پیشگیری از بیماری های کمر و ستون فقرات نیز کمک زیادی می کند.
- به چشم ها و دست های خود در طول مدت تایپ کردن استراحت کافی دهید.
- میانبرهای کامپیوتر را یاد بگیرید تا حتی المقدور از تایپ کردن کلمات تکراری جلوگیری شود.
اگر کاربری گمان کرد که علایم این سندروم در مچ دست او در مراحل ابتدایی خود می باشد، باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کند تا در صورت تشخیص این بیماری، اقدامات درمانی لازم را انجام دهد.
چند راهکار برای کاهش درد سندروم تونل کارپال
- در صورتی که در ناحیه مچ دست خود به علت سندروم تونل کارپال دچار درد شدید می توانید از طب سوزنی و یا طب فشاری برای کاهش درد آن استفاده کنید.
- برخی مطالعات نشان می دهد افرادی که ویتامین های گروه B به خصوصB6 و ویتامین C را به مقدار کافی دریافت می کنند، کمتر به این سندروم مبتلا می شوند. ویتامین C بیشتر در مرکبات یافت می شود.
- مصرف داروهای گیاهی نیز توصیه می شود. مصرف داروهای گیاهی بیشتر با هدف کاهش التهاب ناحیه مچ دست انجام می گیرد.
- شرکت در کلاس کلاس های یوگا به منظور کاهش درد ناشی از این سندروم نیز مفید می باشد.
- شرکت در جلسات فیزیوتراپی به منظور کاهش درد و التهاب ناشی از این بیماری نیز مفید می باشد. فیزیوتراپیست ها، ورزش ها و تمریناتی را برای کاهش التهاب و درد انجام می دهند.
- اگر تمام راهکارهای درمانی توسط پزشک انجام گرفت و نتیجه مفیدی را در پی نداشت، جراحی به عنوان آخرین گزینه می تواند به کاهش درد این بیماری کمک کند.
- اگر کار به این مرحله رسید، حتما به پزشک متخصص ماهر مراجعه کنید.
- طی عمل جراحی، قسمتی از بافت دست را که بر روی عصب مدیان فشار وارد می کند، بر می دارند.
- اگر پس از کار طولانی با کامپیوتر، دچار دست درد شدید، سریعا مقداری یخ را روی دست خود بگذارید و به آن استراحت دهید تا از میزان التهاب و درد آن کاسته شود.