افزایش مصرف کلر برای ضدعفونی کردن آب استخر باعث ایجاد حساسیت های پوست و چشم در افراد می شود.
دود و گرد و غبار که ریهها را پر میکند، سر و صدا که گوش را میآزارد، تابش تند آفتاب که تنها را نیم پز میکند، گرما که آدمها را کلافه میکند یعنی تابستان حتی پیش از آن که بهار تمام شود آمده است تا همه آنها را که شنا کردن میدانند، وسوسه کند برای تن به آب زدن، غافل از اینکه آب برخی از استخرها به دلیل ترکیب با برخی مواد خطرناک، به شدت آلوده و مضر است.
یک شیرجه حسابی، زیر آبی، یکی دو دور کرال در عرض استخر و بعد چرخشی آرام و دراز کشیدن روی آب، تا اینجای کار شنا ورزشی برای تمدد اعصاب است اما همه چیز ناگهان خراب میشود، شما دچار سوزش شدید چشم میشوید یا به سرفه میافتید و حس میکنید نمیتوانید به راحتی نفس بکشید از استخر که بیرون میآیید دچار خارشهای پوستی شده اید، پوست تان مثل چوب خشک شده و در کمتر از یک ساعت بدنتان کهیر میزند. در چنین مواردی میتوانید احتمال دهید یا کلر آب استخر به مقدار نامناسب بوده یا مسوول استخر به جای کلر، وایتکس به آب اضافه کرده است !
کلر ؛ نه زیاد، نه کم
کلر یکی از مواد رایج برای ضدعفونی کردن آب استخرهاست. بیشتر مردم خیال میکنند کلر در آب استخر فقط وقتی دردسرساز میشود که میزان آن از حد استاندارد بیشتر شده باشد، اما میزان کم کلر هم مشکلساز است.
منیره جامی، کارشناس تربیت بدنی درباره عوارض ناکافی بودن کلر در آب استخر توضیح میدهد:
«آب استخرهایی که میزان کلر به کار رفته در آنها کمتر از حد استاندارد است، بویی ناخوشایند دارد و بر خلاف تصور عامه ک معمولا قرمزی چشم را ناشی از فراوانی کلر در آب میدانند، این عارضه معمولا ناشی از کمبود کلر در آب است.
کمبود کلر در آب احتمال ابتلا به عفونتهای چشمی را در شناگران زیاد میکند و حتی سبب تاری دید، التهاب و حساسیت چشم میشود. اما همه آنچه گفتیم نشان دهنده این نیست که فراوانی کلر در آب بیخطر است.
فراوانی کلر در آب هم خطرناک است. کلر زیاد در آب استخر هم، به چشم آسیب میرساند و باعث حساسیتهای پوستی میشود.
کلر همچنین پوست بدن را خشک کرده و در مواردی پس از شنا، لایهای سفید رنگ روی سطح پوست ایجاد میکند.
همچنین فراوانی کلر در آب گاهی سبب مسمومیت شناگران میشود و بر اساس پژوهشهایی که در دانشگاه لووین بروکسل انجام شده ممکن است کودکان را به آسم و خسخس سینه دچار کند.»
اما حتی اگر میزان کلر در آب استاندارد باشد، همچنان باید در شنا اصولی بهداشتی را رعایت کرد. یکی از این اصول، استفاده از کلاه شنا برای حفاظت از موها در برابر کلر آب است.
دکتر عباس کریمیان، متخصص پوست و مو درباره آن میگوید:
«کلر موجود در آب استخرها باعث ایجاد شوره در سر میشود.
آب استخرها به دلیل وجود کلر خاصیت قلیایی دارد و منجر به آسیب رساندن به پوسته خارجی مو و ایجاد شوره سر میشود و به همین دلیل حتما باید از کلاههای مخصوص شنا استفاده کرد.»
مایع سفید کننده در استخر؟!
قیمت بالای کلر باعث شده است این روزها برخی صاحبان استخرها به جای استفاده از کلر، از سفیدکنندههای خطرناک در آب استفاده کنند، در حالی که این سفید کنندهها ـ که در زبان عامیانه به نام مارکی تجاری یکی از آنها یعنی وایتکس خوانده میشوند ـ معمولا برای تمیز کردن اشیا به کار میروند و نمیتوان از آنها برای ضدعفونی کردن آب استفاده کرد.
منیره جامی با اشاره به این که استفاده از سفید کننده جایگزین نامناسبی برای کلر است، میگوید:
«این ماده به پوست و ریه شناگران آسیب میرساند و حتی باعث ریزش موهای سطح پوست بدن و سر میشود.
تشخیص آمیخته بودن مایع سفید کننده به جای کلر با آب استخر برای شناگران غیرحرفهای ممکن نیست، به شناگران تابستانی توصیه میشود تنها راه مصون ماندن از این آسیبها، مراجعه به استخرهای شناخته شده و مطمئن است.»
دکتر رسول آذرنیا، متخصص پوست و مو نیز در این باره می گوید:
«در استخرها برای ضد عفونی کردن آب از ماده ای به نام کلر استفاده می کنند که استفاده از کلر بیش از حد باعث ایجاد آلرژی و انواع حساسیت ها در قسمت های چشم و پوست بدن می شود.
کسانی که سابقه آلرژیک و حساسیت دارند، بیشتر در معرض ابتلا به انواع حساسیت ها در قسمت ملتحم چشم و پوست و ایجاد لکه های پوستی و حساسیت های پوستی هستند.
یکی دیگر از عواملی که در استخرها شایع است، عفونت قارچی که بعضی از افراد دارای عفونت های قارچی شدید هستند و وارد استخر شده و عفونت قارچی را به وسیله آب به دیگران سرایت می دهند که این عفونت قارچی باعث ایجاد لک به خصوص در قسمت های کشاله ران، زیر بغل، دست و بین انگشتان پا می شود.
امروزه به دلیل افزایش هزینه های استخرها، آب استخرها را دیر عوض می کنند و مقدار مواد ضدعفونی کننده آن را افزایش می دهند که این امر باعث ایجاد افزایش حساسیت ها و بیماری های آلرژیک شده است.
به شناگران توصیه می شود قبل و بعد از آن که از استخر استفاده می کنند، بدن خودشان را با مواد شوینده و ضد قارچی و یا شامپوهای کتوکنازول بشویند و از استخرهای تمیز و استخرهایی که آب را زود به زود تعویض می کنند استفاده کنند.
می توان در محل استخرها از پزشکان متخصص پوست و مو کمک گرفت تا افراد را معاینه کرده و کسانی را که دارای بیماری های قارچی هستند، از ورودشان به استخر جلوگیری کرده تا بیماری را به افراد دیگر سرایت ندهند.»
l----------------------------------------------------------------------------------
منابع:
جام جم آنلاین
تبیان
باشگاه خبرنگاران
ایسنا