کامپیوترهایی که امروزه ما با آنها سر و کار داریم، تواناییهای زیادی دارند. از اعلام وضعیت آب و هوا در کسری از ثانیه، تا خرید یک جنس کوچک در هر ساعتی از شبانه روز. اما صحبت از حس کردن که میشود، کار کامپیوترها تمام است! در این میان IBM نظر متفاوتی دارد.
آیبیام معتقد است که تا 5 سال دیگر اوضاع به طور کامل تفاوت خواهد کرد. تا این زمان، کامپیوترها حواس بیشتری پیدا خواهند کرد و نسبت به محیط خود اطلاعات بیشتری خواهند داشت.
آیبیام در گزارش سالانه خود با نام "5 in 5"، که به پیش بینی اوضاع دنیای کامپیوترها در 5 سال آینده میپردازد پیش بینی میکند که کامپیوترها در این بازه زمانی دارای حواس 5 گانه انسانی خواهند شد، میتوانند ببینند، گوش کنند، مزهها را بفهمند، بو بکشند و حتی لمس کنند.
به دست آوردن این حواس در گرو کسب یک موضوع خواهد بود و آن هم استفاده از Cognitive Computingاست که میتواند ماشینها را به گونه ای از موجودات زنده تبدیل سازد. به عنوان مثال اگر کامپیوتری از محاسبات آگاهی دهنده بهره بگیرد، میتواند با دیدن یک نقاشی، به تجزیه و تحلیل رنگ، شکل و اجزای تشکیل دهنده آن بپردازد. در نتیجه با فهمیدن نقاشی میتواند همانند انسان رفتار کند.
مزایای محاسبات بر مبنای دانش
Bernie Meyersonیکی از مدیران آی بیام در این زمینه بیان میکند که اصولاً موضوع محاسبات بر اساس دانش میتواند پایه تفاوت کامپیوترها باشد. "شما باید درباره نحوه استفاده و کسب داده به شیوه ای متفاوت بی اندیشید. نمیتوانید دیگر فقط یک عکس بگیرید و آن را به عنوان یک فایل تصویری ذخیره کنید. محاسبه بر اساس دانش میتواند مزیت بسیار زیادی ایجاد کرده و قابلیتهای زیادی را به نمایش بگذارد."
یکی از تفاوتهای اصلی، بین محاسبه بر اساس دانش و یک محاسبه سنتی، ایده شکل گیری یادگیری است. سیستمهایی که بر مبنای دانش فعالیت میکنند، جوابهای همیشگی و عادی ارائه نمیکنند. این سیستمها اگر پاسخ اشتباهی بدهند، برای تصحیح آن تا زمانی که پاسخ درستی به دست بیاورند تلاش میکنند.
"در یک ماشین یاد گیرنده، شما تنها ماشین را راه اندازی میکنید و ماشین شروع به دیدن و یادگرفتن میکند. این موضوع با سیستمهای دیگر خیلی متفاوت است، چون این گونه ماشینها بر اساس آمار و اطلاعاتی که به دست میآورند، یاد میگیرند. اگر نتیجه به دست آمده اشتباه باشد، کامپیوتر میتواند با استفاده از روشهای دیگر پاسخ صحیح را بیاید."
سیستمهای مبتنی بر یادگیری با سیستمهای هوشمند متفاوتند
میرسون در این باره نیز توضیحاتی میدهد و تفاوت سیستمهای هوشمند را با سیستمهای یادگیرنده یک بار دیگر بیان میکند. "این فناوری بسیار کاربردی و کمک کننده خواهد بود. این سیستم شاید تواناییهای زیادی در خیلی زمینهها نداشته باشد، اما برای کمک به انسانها بسیار مفید خواهد بود". آینده این گونه سیستمها چگونه خواهد بود؟ آیا 5 سال آینده شاهد حضور سیستمهایی خواهیم بود که حواس 5 گانه انسان را به همراه خواهند داشت؟
منبع : آی کلاب