آلاینده سرب با غلظت بیش از 60 میکروگرم در دسیلیتر پلاسما نیز سبب افزایش ورم مغزی میشود که علایم آن سردرد و کاهش دید است و مزمن شدن مسمومیت با سرب عوارض کمخونی، افسردگی و کندذهنی را همراه دارد.
دکتر رضا رضایی، فوق تخصص بیماری های چشم با بیان این مطلب که آلودگی هوا و استمرار آن آثار مخرب شدیدی بر سلامت چشم دارد، افزود:
«قرمزی، سوزش و خارش، ریزش اشک،کدر شدن رنگ سفیدی چشم، خشکی و قرمز شدن لبه پلک (بلفاریت) از عوارض شایع آلودگی هوا است.
ریزگردها یکی از مهم ترین آلاینده های هوا هستند که در شرایط باد و طوفان می توانند به چشم ها آسیب برسانند.
ریزگردها با تنفس، به راحتی از طریق ریه به عروق (رگ های) خونی جذب می شوند و در طولانی مدت با رسوب در عروق چشم، کیفیت خونرسانی به این عضو حساس و مهم را کم می کنند.
گرفتگی عروق (تصلب شرائین) چشم نیز عامل و پایه تغییرات دائمی سلول های چشمی می شود که با کاهش عملکرد و عمر مفید آن ها همراه است.
آلاینده سرب با غلظت بیش از 60 میکروگرم در دسیلیتر پلاسما نیز سبب افزایش ورم مغزی میشود که علایم آن سردرد و کاهش دید است و مزمن شدن مسمومیت با سرب عوارض کمخونی، افسردگی و کندذهنی را همراه دارد.
آلاینده های شیمیایی موجود در هوا مثل ترکیبات نیتراتی و ازن نیز باعث سوزش در چشم می شود، چرا که نفوذ آن در محیط چشم ترکیب اسیدی ایجاد کرده و موجب ریزش اشک و قرمزی چشم می شود.
مردم در روزهای آلوده باید کمتر در مجاورت مستقیم با آلاینده ها قرار بگیرند.
شستشوی چشم با آب ولرم و شامپو بچهی ملایم چند مرتبه در روز می تواند عوارض مخرب آلاینده ها بر چشم را کاهش دهد.
به منظور کاهش خشکی چشم که یکی از عوارض شایع مواجهه با آلودگی هوا است می توان از اشک مصنوعی استفاده کرد که در داروخانه می فروشند (تصویر کناری).»
دکتر بهرام عین اللهی، فوق تخصص قرنیه و رئیس قطب چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی نیز با تاکید بر صدمه چشم در زمان اوج آلودگی هوا، بیشترین نشانه های آسیب چشمی در این زمان را سوزش و درد چشم عنوان کرد و گفت:
«ابراز ناراحتی چشمی در زمان اوج آلودگی هوا یک موضوع شایع است و قطعا این آلودگی ها بر روی چشم تاثیر دارد.
تنها عضوی از بدن که بیرون از پوست قرار دارد چشم است، بنابراین چشم در معرض همه آلودگی ها است.
شیشه ماشین پس از یک روز تردددر خیابان ها، پر از دوده می شود که شبیه همین اتفاق برای چشم هم رخ می دهد و آلودگی هوا بر روی چشم نیز تاثیر دارد.
از سوی دیگر سطح مژه ها و لبه های پلک چرب است و این چربی به طور دائم روی چشم می ریزد تا اشکی که در چشم وجود دارد، زیر چربی بماند و تبخیر نشود و سطح چشم خشک نشود.
البته این چربی در زمان بروز آلودگی هوا موجب جذب مضاعف دوده ها و آلودگی ها و در نهایت سوزش و درد می شود.
افرادی که کار چشمی زیادی مانند مطالعه و یا کار با کامپیوتر دارند بیشتر احساس سوزش چشم را دارند.
می توان با شستشوی مناسب چشم میزان آسیب ناشی از آلودگی هوا را رفع کرد.
هر شب، چشم ها را با آب گرم بشویید. برای این کار می توانید پنبه ای را در آب گرم بگذارید و به مدت 10 دقیقه آن را بر روی چشم بسته قرار دهید و بعد با گوش پاک کن یا انگشت کوچک خود و کف شامپو بچه، چشم را شستشو دهید.
همچنین افرادی که مدت بسیار زیادی در محیط بیرون قرار دارند، بیشتر در معرض صدمه چشم هستند.
در واقع یکی از مواردی که موجب بروز آب مروارید می شود، همین نور آفتاب است. نور آفتاب می تواند صدمات زیادی را به چشم وارد کند که برای پیشگیری از آن لازم
است افراد از عینک های آفتابی مناسب استفاده کنند تا در معرض اشعه ماورای بنفش قرار نگیرند. به عنوان نمونه کلاه حصیری لبه دار می تواند تا 50 درصد از صدمات
چشمی برای افراد در معرض نور آفتاب جلوگیری کند.
تحقیقی در زمینه انعکاس نور در آلودگی هوا انجام نشده است، اما امکان بررسی آن وجود دارد.»