بعضی وقتها آدم ها با انجام بعضی از کارها خودشان را از امور مهمی محروم می کنند؛ کارهای واجبی که بعداً کلی هم حسرت می خورند که ای کاش از کارهای غیر ضروری کم کرده بودند تا اصل را از دست ندهند. این داستان هر روزه زندگی انسان است که فراموش می کند کارهای مهمی در این دنیا دارد و تنها خود را سرگرم بازیچه های دنیایی می کند.
و روزی خواهد رسید که او حتماً پشیمان خواهد شد!!
پس اگر شیطان سوگند خورده است آدمیان را بفریبد و مشغول زردآلوهای دنیاییشان کند پس ای فرزندان آدم شما نیز سوگند یاد کنید که هرگز در بازی های بیهوده این طرّاح کارکشته شرکت نکنید.
از نظر پزشکی خوردن زردآلو قبل از غذا سبب می شود حجم معده پر شده و دیگر نتوان از وعده غذایی استفاده کامل نمود. در واقع با خوردن زردآلو نوعی سیری کاذب در انسان ایجاد میشود که اشتها به غذا خوردن را در او از بین می برد و از آنجایی که میوه ها به سرعت هضم می شوند شخص پس از مدت کوتاهی احساس گرسنگی خواهد کرد. از این رو توصیه می شود قبل از غذا زردآلو خورده نشود به خصوص اگر در جایی مهمان باشید حتماً مراقب باشید که گول زردآلوی قبل از غذا را نخورید وگرنه کلّی به نفع صاحبخانه کار کرده اید!!
مَثل انسان در این دنیا مثل کسی است که مهمان سفره مجلّلی است که همه اطعمه و اشربه در آن یافت میشود. حال اگر او قبل از غذا به خوردن زردآلو! مشغول شود حتماً سیر خواهد شد و دیگر نمی تواند از آن همه غذای لذیذ استفاده کند. او فرصتی اندک دارد تا خود را برای یک سفر ابدی آماده کند و اگر زیرک باشد هرگز خود را با بازیچه های آنی دنیایی که مثل زردآلوی قبل از غذا هستند، مشغول نمی کند تا او را از مقصد و هدف نهاییاش باز دارند؛ هدفی والا که سعادت انسان در گرو آن است. «إنّ الحیوه الدنیا لهوٌ و لعبٌ»؛ زندگی دنیا بازیچه ای بیش نیست. پس انسان باید هشیار باشد و خود را با خوشیهای زودگذر مشغول نکند و گول زردآلوهای شیطانی را نخورد!
لهو به معنای چیزی است که از هوا و هوس انسان برخاسته است و او را به بُعد دنیایی و جسمانیاش تنزّل میدهد و فرصت کار برای آخرت را از او سلب میکند. حتماً اصطلاح «موسیقی لهوی» را شنیدهاید. این نوع موسیقی از نظر فقهی حرام است و شنونده آن عملی شیطانی را انجام میدهد. در واقع این نوع موسیقی با غافل کردن انسان از یاد خدا او را در شهوات و جسمانیات خود فرو میبرد و سبب می شود افق دید انسان محدود به دنیا گردد. لعب به معنای بازی است امّا بازیهایی که انسان را از یاد خدا غافل گرداند. از این رو انسان را از رسیدن به سعادت ابدی که با یاد الهی تأمین می شود محروم می گرداند.
تا به حال بچههای کوچک را دیدهاید؟ وقتی غرق در بازی کودکانه خویشاند از اطراف خویش کاملاً غافل بوده و حتی گاهی فراموش میکنند که هستند و چه هستند! کسانی هم که در بازیچههای دنیایی غرق میشوند فراموش میکنند که هستند و برای چه آمدهاند و با غفلت از یاد خدا شقاوت را برای خویش رقم می زنند. لعب دنیا مصادیق بسیاری دارد و انواع و اقسام مختلفی از آن موجود است!
از تلف کردن وقت، پای جعبه جادویی تلویزیون بگیر تا مبتلا شدن به ثروت اندوزی و شهرت طلبی!! چشم و هم چشمی و رقابتها و مسابقات خانوادگی و نژادی و قومی بر سر پول و مال و نام و مقام! همهشان بازیهای این دنیا هستند که اگر به لهو کشیده نشوند با همان صبغه لعبی و بازیچه بودن کافی هستند تا انسان از سعادت ابدی محروم گردد.
توصیه می شود قبل از غذا زردآلو خورده نشود به خصوص اگر در جایی مهمان باشید حتماً مراقب باشید که گول زردآلوی قبل از غذا را نخورید وگرنه کلّی به نفع صاحبخانه کار کرده اید!!
طرّاح بازی های دنیا!
حتماً او را می شناسید! منظورم طرّاح این بازیهای متنوع دنیاست که مشغول شدن به هر کدام از آنها شادی را برای او به ارمغان میآورد! آری شیطان و فرزندان او در روز نخست سوگند یاد کردند که آدم و فرزندانش را بفریبند و او را به بازی گیرند تا فراموش کند و غافل شود که چرا آمده و برای چه آمده است! او در درون و بیرون انسان طعمههایش را میگستراند و انسان نادان را بازیچه خویش میکند و در آن لحظه آخر که با مرگ چشمان بسته او باز شد از او تبرّی جسته و رهایش میکند: کمثل الشیطان إذ قال للإنسانِ اکفُر فَلَمّا کفَر قال إنّی بریءٌ منک أنّی أخافُ اللهَ ربَّ العالمینَ؛ در مثل مانند شیطانند که به انسان گفت به خدا کافر شو پس وقتی انسان به اطاعت او کافر شد به او میگوید من از تو بیزارم که من از عقاب پروردگار عالمیان بسیار میترسم. (حشر/16)
پس دریافتیم که شیطان سوگند خورده است آدمیان را بفریبد و مشغول زردآلوهای دنیاییشان کند. پس ای فرزندان آدم شما نیز سوگند یاد کنید که هرگز در بازیهای بیهوده این طرّاح کارکشته شرکت نکنید و فریب او را نخورید شاید به لطف الهی این سفر پر مخاطره دنیا به مقصد عالی خویش برسد.
تبیان
منابع و مآخذ:
1- موعظه؛ راه پیشگیری از نفوذ شیطان در دل، سیدمحمد ضیاء آبادی.
2- تفسیر المیزان، علامه طباطبایی.
3- تفسیر نمونه، زیر نظر آیت الله مکارم شیرازی.
4- خواص میوهها و سبزیجات، دکتر جزایری.
5- آموزش فقه، محمد حسین فلاح زاده.
6- اخلاق در قرآن، آیت الله جوادی آملی.
7- ترجمه قرآن کریم، استاد الهی قمشه ای.